Välja vinge


De första vingarna lanseras under 2019, och utvecklingen har gått väldigt snabbt. Framförallt första året var många vingar väldigt dåliga, medan det nu finns fler bra märken.

Wingfoil växer dock väldigt snabbt och det finns en tendens till att "alla" företag vill in på marknaden med vingar, brädor och foils - utan att ha någon större kvalifikation. Vi säljer på Wingsurfers Stockholm F-One som var ledande på wing foil från första början. F-One har förstått och pushat sporten från början och jag vågar säga att man aldrig blir besviken med utrustning från dem. 

Storleksguide 

Mest populär vingstorlek är 5-6 m2. Det är en storlek som är relativt kompakt, samtidigt som den är kraftfull. En bra allround size tycker vi 5 m2  är, och om man bara tänker sig en vinge är detta vår favoritstorlek.

En större vinge över 6 m2 är betydligt mer otymplig om man inte är lång, och en mindre vinge 4 m2 kräver mer vind från ca 7 m/s.

En referens för vindstyrka kontra vingstorlek är presenterat nedan. Tabellen är tagen från f-one, och fungerar som referens för de flesta märkena. För en person kring 80 kg stämmer en grundvind i den nedre delen av vindregistren väl överens med val av vingstorlek.

Vingstorlek (m2) 2,8 3,5 4.2 5.0 6.0
Vindhastighet (m/s) 12-21 10-17 7-15 6-12 4-10
Som man kan utläsa i tabellen klarar vingarna ett otroligt stort spann av vindar jämfört med andra sporter. Blåser det förmycket kör man vingen mer som ett "tak" över huvudet, men helt klart är det roligare att ha en liten vinge när det blåser mycket! Har man tex en 6 m2 och en 4.2 m2 vinge täcker man större delen av vindregistret.

Viktiga egenskaper enligt oss

Det finns massor olika vingar på marknaden, alla med lite olika karaktärer. Vissa märken klassificerar vingar mer åt nybörjare eller avancerade åkare, andra åt olika dicipliner som vågor eller freeride.

Vi tycker inte man ska stirra sig blind på dessa utan välja en lätt och välbalanserad vinge oavsett erfarenhet och användningsområde. Har man ambition att bli bra finns ingen anledning att välja en enklare vinge, även en med avancerad vinge är enkel att hantera även om man kanske inte kan utnyttja dess fulla potential i början.

Det tre viktigaste egenskaperna som vi gillar hos vingar är:
  • Låg vikt: I lättvind förstör en tung vinge mycket av upplevelsen, eftersom det blir mer av "bära" vingen istället för att flyga den. En lätt vinge flyger av sig själv vid minsta vind.
  • Välbalanserad: En vinge man kan hålla i "depower handtaget" utan att den flyger omkring gör att man kan surfa vågor utan att tänka på vingen. Det är även en säkerhetsaspekt om vinden ökar, då tycker vi det är viktigt att vingen beter sig förutsägbart och balanserat.
  • Kraft: Vingen får gärna ha lite djupare profil för att ge ordentligt med kraft. Det varierar lite mellan olika märken hur kraften levereras. Vissa är enklare att få grundkraft i utan att pumpa (tex. Armstrong eller F-one Swing) medan andra kräver lite mer teknik (tex. F-one Strike).
Utöver detta gillar vi att köra med hängsele under vinterhalvåret, då man lätt får kramp av att hålla vingen med tjocka handskar. Med sele kan man köra med 7mm handskar och varma händer utan kramp. F-one har färdiga fästen för hängselelina, för övriga märken kan man enkelt tillverka en själv.