Kom igång med wingfoiling


Wingfoiling är en ganska svår sport att börja med. Därför är vår rekommendation  att man gör det så enkelt som möjligt. Ett sätt är att isolera de olika färdigheterna i 1) segla med vinge och 2) foiling efter båt. För att sedan kombinera dessa i wingfoiling.

Börja med vinge på is eller SUP
Innan du har full koll på att vingsegla kommer du inte kunna foila. Det gäller att hantera balansen med hjälp av vingen och vinden, samt lära sig ta höjd. Se till att du har pålandsvind första gången och var inställd på en "walk of shame". När du behärskar kryssen och kommer tillbaka till samma ställe som du startade är du redo för att börja foila.

Börja foila efter båt
Speciellt i början gäller det att lyckas positionera sig rätt på brädan och hitta balansen på foilen. Att börja med foilen efter båt hjälper mycket, eftersom det blir en mer kontrollerad kraft och miljö jämfört med en vinge i stökigt vatten. Har du tillgång till båt går det bra med nästan vilken båt som helst, så länge du kan köra i ca 7-10 knop.    

Wingfoila när det blåser ordentligt till en början
När man blir bättre går det fint att wingfoila i lättvind från 4 m/s. Men wingfoil i lättvind innebär att både vinge och bräda måste pumpas för att flyga på foilen. För de första sessionerna är det alltså bättre om det blåser lite "för mycket" gärna ca 7-8 m/s med en 5 m2 vinge. På det sättet du har gott om kraft för att komma upp på foilen och behöver inte tajma pumpning perfekt och kan spara på krafterna. Det finns gott om tutorials på YouTube, men ett tips är att åka lite med vinden när du gör ditt försök att komma upp på foilen (och när du inte är på foilen eller försöker komma upp -> kryssa alltid lite mot vinden för att komma tillbaka där du startade)