Utrustningsguide


 

Storleksguide

Mest populär vingstorlek för Stockholm är 5-6 m2. Väljer man en större vinge än så får man något som är betydligt mer otymplig om man inte är lång. Väljer man mindre (tex 4.0 m2) behövs oftast mer vind än vad vi vanligen har.

En referens för vindstyrka kontra vingstorlek är presenterat nedan. Tabellen är tagen från f-one, och för en person kring 80 kg stämmer en grundvind i den nedre delen av vindregistren väl överens med val av vingstorlek.
Vingstorlek (m2) 2,8 3,5 4.2 5.0 6.0
Vindhastighet (m/s) 12-21 10-17 7-15 6-12 4-10
Som man kan utläsa i tabellen klarar vingarna ett otroligt stort spann av vindar jämfört med andra sporter. Blåser det förmycket kör man vingen mer som ett "tak" över huvudet, men helt klart är det roligare att ha en liten vinge när det blåser mycket! Har man tex en 6 m2 och en 4 m2 vinge täcker man större delen av vindregistret.

 

Välja vinge

Det finns massor olika vingar på marknaden, alla med lite olika karaktärer. Vissa märken klassificerar vingar mer åt nybörjare eller avancerade åkare, andra åt olika dicipliner som vågor eller freeride.

Vi tycker inte man ska stirra sig blind på dessa utan välja en lätt och välbalanserad vinge oavsett erfarenhet och användningsområde. Har man ambition att bli bra finns ingen anledning att välja en enklare vinge, även en med avancerad vinge är enkel att hantera även om man kanske inte kan utnyttja dess fulla potential i början.

Det tre viktigaste egenskaperna som vi gillar hos vingar är:
  • Låg vikt: I lättvind förstör en tung vinge mycket av upplevelsen, eftersom det blir mer av "bära" vingen istället för att flyga den. En lätt vinge flyger av sig själv vid minsta vind.
  • Välbalanserad: En vinge man kan hålla i "depower handtaget" utan att den flyger omkring gör att man kan surfa vågor utan att tänka på vingen. Det är även en säkerhetsaspekt om vinden ökar, då tycker vi det är viktigt att vingen beter sig förutsägbart och balanserat.
  • Kraft: Vingen får gärna ha lite djupare profil för att ge ordentligt med kraft
Utöver detta gillar vi att köra med hängsele under vinterhalvåret, då man lätt får kramp av att hålla vingen med tjocka handskar. Med sele kan man köra med 7mm handskar och varma händer utan kramp. 

 

VINGE MED SUP

Att segla vinge utan foil är en riktigt rolig, enkel och säker upplevelse för familjen. Och även om ditt mål på sikt är att börja wingfoila, kommer en SUP hjälpa dig förstå vingen bättre och göra det enklare att börja foila vid ett senare skede.

Med en SUP kan man ha roligt redan från ca 4 m/s med en 5 m2 vinge.

 

SUP Bräda

För att komma igång behöver du är en vinge och en SUP (stand up paddle) bräda som har tillräcklig flytkraft för att du kan stå på den stabilt. Absolut bäst för att ta höjd är en våg SUP, eftersom brädans rocker (böj under) gör den enklare att köra lite på kant och därmed ta höjd.

Har du redan en uppblåsbar SUP bräda idag finns det ”drift stopper” man kan köpa och sätta på, och på det sättet förbättra höjdtagningen. Det finns även SUP brädor med extra fästen för fenor i mitten av brädan som exempelvis F-one Rocket AIR 7’11 (se bild) ​

 

 

Komma igång

Vinge med SUP kan alla behärska med lite träning. Att hantera vinge på en SUP bräda är ganska enkelt, och har man lite vindsurfingerfarenhet krävs bara någon gång för att hantera vingen.

Skulle något hända, och du har svårt att ta dig tillbaka kan du fästa vingen vid ankeln och lägga dig på mage för att paddla tillbaka. Det fungerar även på en foilbräda utifall du får problem med vind eller utrustning. En välbalanserad vinge kommer ligga snällt på vatten när du paddlar.

Svårigheten ligger nästan helt i förmågan att ta höjd, och du kommer med stor sannolikhet driva med vinden första timmen. Tänk på att köra i pålandsvind innan du behärskar höjdtagning.

 

WINGFOIL

Foiling är magiskt. Tack vare hydrofoilens effektivitet, kan man wingfoila redan från 4 m/s och surfa på otroligt små vågor. När det blåser mer finns en otrolig potential i downwinding som vi inte ens i närheten av att utnyttja. Med båttrafiken i Stockholms skärgård tror vi "wake theifing", alltså surfa på förbipasserande båtar, har en fantastisk potential. Har du egen båt kan du foila efter båten som alternativ till vattenskidor eller wake surfing.

Utrustningen är kompakt, det ger otroligt snabbt att komma i vattnet och det kräver väldigt lite av ditt surfspot. Launcha från en brygga eller båt i dåliga vindar. Allt man behöver är en vindby för att komma upp på foilen, när du väl surfar på foilen krävs nästan ingen vind alls.

 

Välja din första wingfoilbräda

Hård vs AIR bräda
Alla uppblåsbara brädor idag är en kompromiss. En AIR bräda är lätt att resa med, mjuka att ramla på och ofta lite billigare än motsvarande hård bräda, vilket gör det till en bra första bräda.

Som nackdelar är "rail shape" är största problemet. Istället för fint avrundad som på en hård bräda, är de på AIR brädor en ca 8 cm nära vertikal kant (se bild nedan):
Det gör att när man touchar ner i vattnet lite snett är AIR brädan mer benägen att bita sig fast i vattnet, istället för en hård bräda som har lättare att poppa upp på foil igen. I övrigt går de fint att pumpa upp på foil tidigt och känns ganska rigida (Rocket AIR som vi säljer är korta och av bra kvalitet som pumpas till i 20+ PSI, vilket inte alls ger något av den “banan” effekt som man kan få på en billigare lång SUP med 15 PSI). Sen är en hård bräda med kolfibermast mer ”crisp”, men man ska nog foila ganska mycket innan man märker den nyansen.

Prismässigt ligger AIR brädorna ofta bra, och eftersom man som nybörjare vill ha en större bräda kan det vara en bra första bräda. Har foilen "plate" fäste mot brädan, kan du använda exakt samma foil på en hård som en mjuk bräda.

Brädstorlek för nybörjaren
Tänker man långsiktigt bör man välja en så liten bräda som möjligt, men samtidigt så pass stor att man fortfarande kan balansera på den och hålla en vinge. När man befinner sig i luften är i princip hela brädan ”dödvikt” och optimalt skulle vara en väldigt liten bräda. Det blir alltså inte lättare men en jättestor bräda när man surfar på foilen. Tvärt om kommer en stor (lång) bräda ge ökad ”swing weight”, dvs dödvikten framför framfoten som gör pumpningen av brädan mindre effektiv.

En stor bräda hjälper framförallt balansen innan när man kommit upp på foilen, den kan hjälpa dig att få upp högre deplacementfart och hjälpa till när man gör ”touch down” och kommer ner från foilen. När man väljer första bräda utgår man från sin egen vikt, gör om den till liter och lägger till ca +40 liter. Väger man t.ex. 75 kg ger det en bräda på 105 liter. Men det här är högst personligt. Är man van vid att balansera på små SUP eller vindsurfingbrädor kan man ha en mindre bräda, vill man göra det enkelt för sig kan man ta en något större bräda. Dedikerade vingbrädor är korta, vilket gör att volymen märks mindre (eftersom volymen ligger i tjockleken och inte i brädans längd).

Brädstorlek när du kan wingfoila
När du blivit bättre och behärskar wingfoiling tror vi en lättvindsbräda bör ligga kring din vikt i liter. Att ha lite extra volym hjälper då vinden dör, och gör att man slipper simma hemma. När det blåser mer kan man köra en "sinker" bräda, dvs med volym under din egna vikt.

Val av foil

En foil, eller hydrofoil, är en vinge som när den får fart genererar lyftkraft likt ett flygplan. Senaste åren har det kommit fler innovationer inom foiling och allt fler foilande båtar de senaste åren. Exempel är eldrivna båtar från Svenska Candela Speedboat och Americas Cup båtarna. Dessa båtar har vingliknande bärplan monterade under fartygets skrov. När hastigheten ökar, planar båten upp på bärplanen, och skrovet lyfts upp ur vattnet.

Fördelen med foil är mindre friktion, vilket betyder att mindre kraft behövs för att framdriva fordonet. Enda gången man behöver mer kraft är då man går från deplacementfart till att du flyga med foilen. När det blåser mindre väntar man ofta på att det ska komma en vindby som ge den extra kraft som behövs. Väl på foil kan behövs nästan ingen vind alls, även om det hjälper till i vissa manövrar som tex gippen.

 

Foilens uppbyggnad
Ett foilkit består av flera komponenter där varje del påverkar foilens prestanda eller känsla. Ofta köper man framvinge, stab och fuselage i paket:

  • Framvinge: Genererar lyft och begränsar maxhastighet
  • Stabilizor ("stab"): Påverkar stabilitet och hastighet
  • Fuselagelängd: Ändrar "pitch" stabiliteten och hur snabbt man kan svänga
  • Mastlängd: Påverkar stabilitet och hur djupt du kör foilen i vattnet.
De flesta tillverkare bygger sina foils likt ett "lego", vilket innebär att man kan byta en komponent av foilen, utan att behöva köpa en helt ny foilsetup.

Val av mastlängd
Mastlängd erbjuds ofta mellan 70-80 cm för wingfoil, där en kortare mast är enklare att hålla balansen på. Samtidigt blir det vågor så fort det blåser, och en lite längre mast gör det enklare att hålla foilen under vågorna. 

Framvingen
Framvingen är den i särklass viktigaste komponenten för att påverka prestanda och hur lätt det blir att foila. Det finns en mängd parametrar i vingens utformning som påverkar dess uppträdande. De mest populära och lättförstårliga är:
  • Framvingens area (cm2)
  • Framvingens aspect ratio (AR)
En framvinge med större area genererar generellt mer lyftkraft och får dig upp på foilen med mindre kraft. De flesta tillverkare använder arean som del av modellbeteckning. Typiskt nog är det dock lite mer komplext än att bara stirra sig blind på area. En 5000 cm2 stor foil kommer inte få dig att flyga utan vind. En stor vinge skapar också friktion, vilket gör att du behöver mer kraft för att röra vinge/bräda framåt innan du kommit upp på foil. Friktionen gör också att en större foil har lägre toppfart, och de breda vingarna gör också att de svänger sämre.


Aspect ratio, dvs hur arean är fördelad mellan vingens höjd mot bredden på vingspannet påverkar carving och glid. Enklast är att tänka på de två extremerna inom flygplansdesign. Stridsflygplan som är byggda för att svänga tvärt är "low aspect", medan segelflygplan som är designade för att glida så långt som möjligt utan motor är "high aspect".
Jämför man en framvinge med samma storlek i cm2, tycker många surfare att en high aspect kommer igång tidigare än motsvarande storlek för low aspect. En high aspect är dock mer teknisk och svårare att använda, och gör att du kan pumpa vingen (utan kraft från vind) bättre - vilket i sin tur gör att man kan komma upp tidigare på foil. Motsägelsefullt är dock en high aspect lättare att gippa med, eftersom det ökade glidet gör att man har mer tid att svänga utan att förlita sig på vindens kraft.

Att välja foil

För att komma gång med wingfoiling krävs en vinge med liten friktion och mycket lyftkraft. När man wingfoilar behövs en större framvinge på foilen jämfört med vindfoiling eller kitefoiling. För en person kring 80 kg kan man ha som startpunkt en vinge omkring 1500 till 1800 cm2. Low aspect om man vill göra livet enklare, och en mindre high aspect om man vill ha högre fart och göra det lite svårare.
När man avancerar är det vanligt att man kompletterar med mindre vingar och vingar för olika förhållanden, tex:
- High aspect 1700+ cm2 för dock start eller SUP foil downwind 
- En mindre high aspect framvingen för surfa kraftfullare/snabbare vågor
- En större high aspect foil för att surfa minde icke brytande vågor 
- En mid aspect foil för att surfa vågor med mer power, eller för att carva bättre med vingen. 
 

Personlig utrustning

Vi rekommenderar, och kör själva med impact west och hjälm. Foilen är vass och hård. Efter ett tag lär man sig att instinktivt ramla bort ifrån foilen och hålla i vingen när man ramlar, men någon krock med foilen får man nog räkna med.

 

TIPS OCH TRIX

Foiling är svårt. Det är helt nytt för de allra flesta och det gäller att lära sig nya reflexer föra att balansera på foil. En solid bakgrund i vattensport- eller snowboardbakgrund kan hjälpa mycket, men alla lär sig foiling i olika tempo.

 

Approach till wingfoiling

Vi rekommenderar att man gör det så enkelt som möjligt. Ett sätt är att isolera de olika färdigheterna i 1) segla med vinge och 2) foiling efter båt. För att sedan kombinera dessa i wingfoiling.

Börja foila efter båt
Speciellt i början gäller det att lyckas positionera sig rätt på brädan och hitta balansen på foilen. Att börja med foilen efter båt hjälper mycket, eftersom det blir en mer kontrollerad kraft och miljö jämfört med en vinge i stökigt vatten.

Börja med vinge på is eller SUP
Innan du har full koll på att vingsegla kommer du inte kunna foila. Det gäller att hantera balansen med hjälp av vingen och vinden, samt lära sig ta höjd. Se till att du har pålandsvind första gången och var inställd på en "walk of shame".

Wingfoila när det blåser
När man blir bättre går det fint att wingfoila i lättvind. Men wingfoil i lättvind innebär att både vinge och bräda måste pumpas för att flyga på foilen. För de första sessionerna är det alltså bättre om det blåser lite "för mycket" ca 7-8 m/s med en 5 m2 vinge. På det sättet du har gott om kraft för att komma upp på foilen.