Välja bräda
Att segla vinge kan man göra både utan foil och med foil. Även på en SUP utan foil är det en riktigt rolig, enkel och säker upplevelse för familjen.
Vinge med SUP bräda
Och även om ditt mål på sikt är att börja wingfoila, kommer en SUP hjälpa dig förstå vingen bättre och göra det enklare att börja foila vid ett senare skede. Med en SUP kan man ha roligt redan från ca 4 m/s med en 5 m2 vinge.För att komma igång behöver du är en vinge och en SUP (stand up paddle) bräda som har tillräcklig flytkraft för att du kan stå på den stabilt. Absolut bäst för att ta höjd är en våg SUP, eftersom brädans rocker (böj under) gör den enklare att köra lite på kant och därmed ta höjd.
Har du redan en uppblåsbar SUP bräda idag finns det ”drift stopper” man kan köpa och sätta på, och på det sättet förbättra höjdtagningen (t.ex. Slingshot Fin). Det finns även SUP brädor med extra fästen för fenor i mitten av brädan som exempelvis F-one Rocket AIR 7’11
Vinge med SUP kan alla behärska med lite träning. Att hantera vinge på en SUP bräda är ganska enkelt, och har man lite vindsurfingerfarenhet krävs bara någon gång för att hantera vingen.
Skulle något hända, och du har svårt att ta dig tillbaka kan du fästa vingen vid ankeln och lägga dig på mage för att paddla tillbaka. Det fungerar även på en foilbräda utifall du får problem med vind eller utrustning. En välbalanserad vinge kommer ligga snällt på vatten när du paddlar.
Svårigheten ligger nästan helt i förmågan att ta höjd, och du kommer med stor sannolikhet driva med vinden första timmen. Tänk på att köra i pålandsvind innan du behärskar höjdtagning.
Wingfoilbräda
Foiling är magiskt. Tack vare hydrofoilens effektivitet, kan man wingfoila redan från 4 m/s och surfa på otroligt små vågor. När det blåser mer finns en otrolig potential i downwinding som vi inte ens i närheten av att utnyttja. Med båttrafiken i Stockholms skärgård tror vi "wake theifing", alltså surfa på förbipasserande båtar, har en fantastisk potential. Har du egen båt kan du foila efter båten som alternativ till vattenskidor eller wake surfing.
Utrustningen är kompakt, det ger otroligt snabbt att komma i vattnet och det kräver väldigt lite av ditt surfspot. Launcha från en brygga eller båt i dåliga vindar. Allt man behöver är en vindby för att komma upp på foilen, när du väl surfar på foilen krävs nästan ingen vind alls.
Alla uppblåsbara brädor idag är en kompromiss. En AIR bräda är lätt att resa med, mjuka att ramla på och ofta lite billigare än motsvarande hård bräda, vilket gör det till en bra första bräda.
Som nackdelar är "rail shape" är största problemet. Istället för fint avrundad som på en hård bräda, är de på AIR brädor en ca 8 cm nära vertikal kant (se bild nedan): Det gör att när man touchar ner i vattnet lite snett är AIR brädan mer benägen att bita sig fast i vattnet, istället för en hård bräda som har lättare att poppa upp på foil igen. I övrigt går de fint att pumpa upp på foil tidigt och känns ganska rigida (Rocket AIR som vi säljer är korta och av bra kvalitet som pumpas till i 20+ PSI, vilket inte alls ger något av den “banan” effekt som man kan få på en billigare lång SUP med 15 PSI). Sen är en hård bräda med kolfibermast mer ”crisp”, men man ska nog foila ganska mycket innan man märker den nyansen.
Prismässigt ligger AIR brädorna ofta bra, och eftersom man som nybörjare vill ha en större bräda kan det vara en bra första bräda. Har foilen "plate" fäste mot brädan, kan du använda exakt samma foil på en hård som en mjuk bräda.
Brädstorlek för nybörjaren
Tänker man långsiktigt bör man välja en så liten bräda som möjligt, men samtidigt så pass stor att man fortfarande kan balansera på den och hålla en vinge. När man befinner sig i luften är i princip hela brädan ”dödvikt” och optimalt skulle vara en väldigt liten bräda. Det blir alltså inte lättare men en jättestor bräda när man surfar på foilen. Tvärt om kommer en stor (lång) bräda ge ökad ”swing weight”, dvs dödvikten framför framfoten som gör pumpningen av brädan mindre effektiv.
En stor bräda hjälper framförallt balansen innan när man kommit upp på foilen, den kan hjälpa dig att få upp högre deplacementfart och hjälpa till när man gör ”touch down” och kommer ner från foilen. När man väljer första bräda utgår man från sin egen vikt, gör om den till liter och lägger till ca 30-40 liter. Väger man t.ex. 75 kg ger det en bräda på 105 liter. Men det här är högst personligt. Är man van vid att balansera på små SUP eller vindsurfingbrädor kan man ha en mindre bräda, vill man göra det enkelt för sig kan man ta en något större bräda. Dedikerade vingbrädor är korta, vilket gör att volymen märks mindre (eftersom volymen ligger i tjockleken och inte i brädans längd).
Brädstorlek när du kan wingfoila
När du blivit bättre och behärskar wingfoiling kan en lättvindsbräda ligga kring din egen vikt i liter.