Kom igång med wingsurfing

Utrustning för wingfoiling & kom-igång tips

OBS: I februari 2021 kommer vi att uppdatera denna information med en bättre guide. 2020 versionen nedan:

Om Wing...thing?

Vi har sedan 2019 fastnat för denna nya vattensport, men vad den heter råder det delade meningar. I samband med att de stora aktörerna lanserade sina första vingar under 2019 kom de alla på ett eget namn för både produkten och sporten.

  • F-one: "Swing" wing surf
  • Naish: Wing-surfer
  • Dutone: foil wing
  • Ozone: "Wasp" Kite wing
  • Takuma: "Wing ride" Wing foil

...

Historia

Wingsurfers är startat av Linus som haft havet, SUP, våg- och vindsurfing som en passion i 20 år.

När vi fick den första vingen sommaren 2019, insåg vi att detta var vattensporten för Stockholm. Äntligen en portabel utrustning, där man kan surfa vart som helst och i lätta vindar på dina villkor. Samtidigt ger den en surfig frihetskänsla som är svår att beskriva!

Kom igång med vingsurfing!

Vilken utrustning behöver jag?

För att komma igång behöver du är en vinge och en SUP (stand up paddle) bräda som har tillräcklig flytkraft för att du kan stå på den stabilt.

När man behärskar vingen och kan åka dit man vill, kan man börja med foilen om man vill. För det behövs en bräda som är förberedd för foil, vilket betyder en förstärkt fenbox och en foil med stor area och mycket lyft (minst 1400 cm2 till en början).

Kan jag använda Vinge på en vanlig SUP?

Ja! Man bör tänka på att det beroende på bräda och erfarenhet kan vara svårt att ta höjd mot vinden. Har brädan centerbordlik fena blir det naturligtvis enklare. Innan man behärskar höjdtagning - börja i pålandsvind!

Generellt är en hård longboard SUP är enklare än en stor upplåsbar SUP.

Är det svårt

Det beror på bakgrund och hur lätt man har att lära sig nya vattensporter. Att hantera vinge på en SUP bräda är ganska enkelt, och har man lite vindsurfingerfarenhet krävs bara en session för att hantera vingen.

Att foila är betydligt svårare och något de flesta är obekanta med. Speciellt i början gäller det att lyckas positionera sin vikt rätt och att komma upp på foilen, vilket också är tekniskt.

Jämfört med andra vattensporter?

Vindsurfing

Med vinge kommer du betydligt snabbare i vattnet då du inte har ett segel att rigga. Här är det bara en vinge som ska pumpas upp. Du slipper tänka på trimning av segel. Det är också betydligt färre delar och med en bräda, en foil och två vingar kan du täcka 4 m/s till 15 m/s. Med vindsurfing kräver det flera segel, master, bommar och flera brädor för att täcka motsvarande vindar.

Du behöver inte heller sitta fast i fotstroppar utan wingfoilar lättast utan, det minskar risken för skador i knä och fotleder. Har man ryggproblem är dessutom wing att föredra eftersom brädorna är mindre och vingarna betydligt lättare att hantera jämfört med motsvarande vindsurfingutrustning.

Är allt bättre med wing? Nja, hastigheten är lägre och även om höjttagningen är bra så är den inte som formula vindsurfing. En normal hastighet med Winge och foil är ca 10-12 knop.

Kitesurfing

Den stora fördelen är såklart att du kan köra foil wing nästan var som helst, och du behöver inte heller hjälp med att launcha. Hastigheter och hopp är klart lägre än kitesurfing, men frihetskänslan är enligt många större.

Vad är en foil och hur fungerar det?

En foil, eller hydrofoil, är en vinge som genererar lyftkraft under vattnet. De är lika vingarna som används på flygplan. När brädan ökar farten, kommer foilen lyfta brädan ur vattnet. Och när surfbrädan är i luften minskar motståndet och hastigheten kan öka.

När man wingfoilar behövs en stor framvinge på foilen för att lyfta tidigt. Man pratar ofta om framvingens area och för wing använder de flesta 1400-2200 cm2 stora foilvingar.

Kan jag använda den foil jag redan har för wingsurfing?

Det beror på. De stora foilvingarna i wingsurfing gör att man kan ha mindre segelarea jämfört med vad en vind eller kitesurfare skulle använda. En foil anpassad för vindsurf eller kitesurf är ofta för små med för lite lyft, däremot foils gjorda fär långsamma vågor eller down wind SUP är ofta samma typ av foil.